Sopronkövesd - A zöldszívű falu

Sopronkövesd községi Önkormányzat
9483 Sopronkövesd, Kossuth Lajos utca 77.
Tel: 06 99/536-000
E-mail: jegyzo@sopronkovesd.t-online.hu

Small municipalities against euroscepticism

PROJEKT KÖZLEMÉNY (TEVÉKENYSÉGEK ÉS EREDMÉNYEK)
 
SMUG EU jelentés (társfinanszírozás az uniós alapokból)
 
A "Kicsi önkormányzatok az euroszkepticizmus ellen" projektet sikeresen befejezték, amelyet a "Prigorje-Zagorje" Helyi Akciócsoport 15 európai szervezetből 15 más szervezettel együttműködésben hajtott végre.
 
A projekt végrehajtása 2017. szeptember 1-jén kezdődött. Fő célja az euroszkepticizmus megértése és megvitatása. Hat alkalmat rendeztek 19 hónap alatt, ebből 4 az euroszkepticizmusról szóló nyilvános viták voltak. A vita során a polgárok megosztották tapasztalataikat és véleményüket az Európai Unióról, politikáiról és törvényeiről, valamint Európa jövőjéről. Jó és rossz szempontokat mutattak be az EU-ban és ötleteket fejlesztettek ki.
 
Az első esemény Horvátországban került megrendezésre 2017. november 11-én és 12-én. Ezután az összes partnerintézmény képviselői összegyűjtötték és bemutatták az általuk jött szervezeteket. A konferencián a helyi hatóságok, a polgárok és más vendégek képviselői vettek részt.
 
A második eseményt Portugáliában tartották 2018. február 28-án és március 1-jén. A résztvevők teljes számából a legtöbbjük Portugáliából származott. Ezen az eseményen az első vitát a polgárokkal tartották, és az euroszkepticizmusról szerzett tapasztalatokat cseréltek. A vendégelőadókkal olyan tényezőket találtunk, amelyek befolyásolják az euroszkepticizmus fejlődését és az egyes EU-hiányosságok elveit.
 
A harmadik rendezvényt Romániában tartották 2018. június 6-án és 7-én. A második vita folytatódott az euroszkepticizmust befolyásoló tényezőkről folytatott vitákkal. A vendégelőadók mellett az EU-tagság pozitív oldala is szerepel. Ez az esemény magában foglalja a legtöbb olyan fiatalt, akik értékes projekteket töltenek be a helyi közösségben.
 
A negyedik eseményt Macedóniában tartották 2018. szeptember 19-én és 20-án. A harmadik vita a nem uniós országokra (Szerbia és Macedónia) összpontosított. A workshopok és megbeszélések az EU-csatlakozás pozitív és negatív aspektusaira és az uniós csatlakozásra váró polgárok gondolkodására összpontosítottak. A vendégelőadók mellett az EU-csatlakozási folyamat különböző tapasztalatai és más finanszírozási forrásokkal megvalósított projektek.
 
Az ötödik esemény Szlovéniában tartott 2018. december 7-én és 8-án. A negyedik és az utolsó vita egyesítette a korábbi eseményeken tartott megbeszélések összes következtetéseit. Meghatározzák az euroszkepticizmus kialakulásának okait és a társadalomra gyakorolt ​​hatását. Megadták az ötleteket a jelenlegi helyzet javítására, és létrehoztunk egy speciális kampányt az európai politika ösztönzésére. A vendégelőadókon kívül jó gyakorlatok példáit is bemutatjuk.
 
Hatodszor, és egyben az utolsó eseményt Horvátországban tartották 2019. március 8-án és 9-én. Mivel ez az utolsó esemény, a SMUG EU projekten keresztül összegyűjtött összes eredmény bemutatásra került. Egy vendégkonferencia került megrendezésre, amely pozitív példákat mutatott a projektek végrehajtására. Az eseményen részt vettek a New Marof High iskola diákjai is, hogy megismerjék a projektet és ösztönözzék a gondolkodást.
 
Az euroszkepticizmus története azon alapelven nyugszik, hogy ez egy összetett politikai koncepció, amely nem áll elég közel a polgárokhoz. Másrészt a kormány nem eléggé vesz részt a demokratikus folyamatokban. E különbség csökkentése érdekében mindkét félnek nagyobb erőfeszítéseket és együttműködést kell belefektetnie.
 
A SMUG projekt összes tevékenységét és részletes eredményeit a projekt brosúrájában találja meg.

www.smug-eu.eu/wp-content/uploads/2019/05/Smug-EN-hi-res.pdf

SMUG EU report (pdf)
 
 

Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése

Aktív-, és Ökoturisztikai fejlesztés Sopronkövesden a fenntartható turizmusfejlesztésért

Videók Sopronkövesdről

       
www.napnyugat.hu