Sopronkövesd - A zöldszívű falu

Sopronkövesd községi Önkormányzat
9483 Sopronkövesd, Kossuth Lajos utca 77.
Tel: 06 99/536-000
E-mail: jegyzo@sopronkovesd.t-online.hu

Interreg SKHU - Határon átnyúló hagyományőrzés

Pályázati konstrukció:  Interreg SKHU Kisprojekt Alap a nyugati határtérségben:

Projekt címe: "Határon átnyúló hagyományőrzés"

Kedvezményezett neve: SOPRONKÖVESD KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT

Kedvezményezett címe: 9483 Sopronkövesd, Kossuth Lajos utca 77.

Konzorciumi partner:  Alsóbodok Község / Obec Dolné Obdokovce Slovakia

Elnyert támogatás:  23 819,29 EUR


Sajtóközlemény


"Határon átnyúló hagyományőrzés"
Interreg SKHU Kisprojekt Alap a nyugati határtérségben/ Interreg SKHU Fond malých projektov pre západný región

A „Határon átnyúló hagyományőrzés” című kisprojektben a Sopronkövesd Községi Önkormányzat és Alsóbodok Önkormányzata működik együtt. Mindkét településnek fontos a hagyományok ápolása, azok továbbörökítése már a kisgyermek kortól. A projekt célja, hogy a testvértelepülések bemutassák egymásnak a télűző és a húsvéti népszokásaikat. A célcsoportot itt elsődlegesen az óvodás korú gyermekek és a kisgyermekes családok jelentik. A települések fontosnak tartják, hogy ezeket a népszokásokat a felnövekvő generáció továbbvigye, ezzel is erősítve a két nemzet összetartozását és a már korábban kialakított testvértelepülési együttműködést. A projekt 4 hónapja alatt mindkét településen egy-egy rendezvényt bonyolítanak le.

Sopronkövesd a magyar téltemető szokásokat mutatja be egy háromnapos – február 18–20. között –rendezvény keretében. A programsorozat a farsanghoz, a farsangi hagyományokhoz kapcsolódik: lesznek a gyerekeknek kézműves foglalkozások, ahol a népi hangszerkészítéssel és hangszerekkel ismerkednek meg, és elúsztatják a téltemető kiszebábot a közeli patakban. A második nap bemutatkoznak a helyi és testvértelepülés őstermelői, lesz farsangi fánksütő verseny, amelyben a gyermekek is részt vesznek, megismerve ezzel a hagyományos farsangi fánk elkészítésének módját. Bemutatkoznak az óvodák, illetve a rendezvényen résztvevők helytörténeti és hagyományokat bemutató előadásokat hallgathatnak meg. Jeles esemény lesz felvonulás, ahol a település apraja-nagyja a hungarikummá vált mohácsi busókkal temeti el a telet. Az este zenés programokkal és táncházzal zárul. Az utolsó napot a falu hagyományos Téltemető túrája zárja.

Alsóbodok településen a húsvéti hagyományokat mutatják majd be április 8–10. között. A háromnapos rendezvényen szintén a hagyományoké lesz a főszerep, lesznek kézműves foglalkozások, felvonulás, bemutatják a hagyományos ételek elkészítését, lesz „szuvenír” készítés, bemutatkoznak az óvodák is. A programot zenés előadások színesítik és villőzés is, ami jellegzetes virágvasárnapi leányszokás Zobor alján. A programsorozatot ünnepi szentmise zárja.

Azáltal, hogy a gyermekek és a települések, térségek lakói élő hagyományként, résztvevőként tapasztalják meg ezeket a szokásokat, könnyebben adják tovább a későbbiekben is a felnövekvő generációknak.

A projekt ideje: 2022. január - 2022. április
A projekt támogatási összege: 23 819,29 EUR
Sopronkövesd Községi Önkormányzat: 16 633,65 EUR
Alsóbodok Község / Obec Dolné Obdokovce: 7185,64 EURT

További információk:
Fülöp Zoltán polgármester
Sopronkövesd Községi Önkormányzat
E-mail: polgarmester@sopronkovesd.t-online.hu
Telefon: +36 99/536-000
 
Jelen sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.Sajtóközlemény - "Határon átnyúló hagyományőrzés" (pdf)

Farsangi programok - 2022. február 18-20. Sopronkövesd (pdf)

Fánksütő verseny - 2022. február 19. (pdf)

MEGHÍVÓ - Farsangi programokra (pdf)


 

Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése

Aktív-, és Ökoturisztikai fejlesztés Sopronkövesden a fenntartható turizmusfejlesztésért

Videók Sopronkövesdről

         
www.napnyugat.hu