Széchenyi 2020
Sopronkövesd - A zöldszívű falu

Sopronkövesd községi Önkormányzat
9483 Sopronkövesd, Kossuth Lajos utca 77.
Tel: 06 99/536-000
E-mail: jegyzo@sopronkovesd.t-online.hu

volksgruppen.orf - Vendégség a határon (2021.12.22.)

Különleges küldöttség kereste fel december 21-én a magyar határon szolgáló osztrák katonákat a közép-burgenlandi Füles/Nikitsch közelében. A szomszédos magyar település, Sopronkövesd lakói süteménnyel és forró italokkal vendégelték meg az egyenruhásokat.

A vendégség kezdeményezője a Sopronkövesden élő Michael Fohler volt. Az osztrák férfi évek óta él a határ melletti faluban, innen ingázik naponta feleségével bécsi munkahelyére. A település közösségi életében is aktív szerepet vállaló férfi fontosnak érezte, hogy jelképesen megköszönje a határon szolgáló katonák és rendőrök munkáját, amit a térség nyugalmáért végeznek.

Michael Fohler kiderítette, hogy az ünnepek idején is a határon lesznek a katonák, akiket Ausztria minden részéből vezényeltek a magyar határra, hogy a rendőrség munkáját segítsék, feletteseik beleegyezésével pedig létrejöhetett a vendégség, amelyhez az önkormányzat is csatlakozott.
A határvidéken járőröző osztrák katonákat süteménnyel és forró italokkal vendégelték meg a sopronkövesdiek. Még a falu templomának kórusa is felvonult, hogy az összesereglett vendéglátókat és vendégeiket szórakoztassa.
 

„100 év után is egymás mellett élünk“


Az akcióval igyekeznek hagyományt teremteni, árulta el Fülöp Zoltán, Sopronkövesd polgármestere, hozzátéve, Fülessel is igyekeznek tartani a kapcsolatot, hiszen 100 évvel a határ meghúzása után is egymás mellett, „egy európai nemzet“ tagjaiként élnek. A településvezető abban reménykedik, hogy példájuk nyomán más határ menti magyar és osztrák falvak is rendeznek hasonló akciókat.
 
 

Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése

Aktív-, és Ökoturisztikai fejlesztés Sopronkövesden a fenntartható turizmusfejlesztésért

Videók Sopronkövesdről

         
www.napnyugat.hu