Sopronkövesd - A zöldszívű falu

Sopronkövesd községi Önkormányzat
9483 Sopronkövesd, Kossuth Lajos utca 77.
Tel: 06 99/536-000
E-mail: jegyzo@sopronkovesd.t-online.hu

sopronmedia.hu - A sopronkövesdiek összefogásából lett keresztút az Agghegyen (2022.01.06.)

Aki ismeri a sopronkövesdi Szent László-kápolnát, az tudja, hogy elvarázsolt hely. A falu fölé magasodó Agghegyen, a szőlőskertek között megbúvó mesebeli építmény közelében most keresztutat építettek.
 
A keresztút ötlete a hidegségi fafaragó mesteré, Grubits Jánosé, bár eredetileg nem a sopronkövesdi hegyre képzelte el a rendhagyó, ám éppen egyszerűségük miatt megrázó stációkat. Most, hogy az utolsó is a helyére került, valószínűleg érzi: így kellett ennek történnie. Ez a keresztút az Agghegy oldalában, a Szent László-kápolna közelében olyan, hogy az ember rácsodálkozik: hogy-hogy nem volt itt korábban?
- A talpfákat lefestettük, most ástuk be az utolsót is! - mutat körbe a szép kis tisztáson Mihócza László, aki legfőbb szervezője volt a sopronkövesdi keresztút létrejöttének.
Jézus keresztre feszítésének történetét a rábapatonai mester, Káldy Károly kerámialapokon formázta meg, ezeket erősítették a sötétre festett vasúti talpfákra. Az egymás után következő stációk, mögöttük az erdő zöldjével, a talpfák robosztus ereje és a kerámiák törékenysége szeretni való, és imára hívja az erre járókat. Ugyanakkor a hegy új látványossága is. Az oszlopokon nem hivalkodó kis réztáblákon nevek olvashatók, olyan sopronkövesdieké, akik anyagilag is hozzájárultak a keresztút létrejöttéhez.
Az ötletet elsősorban a sopronikövesdi önkormányzat karolta fel. Fülöp Zoltán polgármester a szükséges engedélyeket is beszerezte. A keresztút újabb állomása lehet egy kellemes sétának az Agghegyre, ahol mindig történik valami...

Link: www.sopronmedia.hu/cikkek/a-sopronkovesdiek-osszefogasabol-lett-keresztut-az-agghegyen

 

Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése

Aktív-, és Ökoturisztikai fejlesztés Sopronkövesden a fenntartható turizmusfejlesztésért

Videók Sopronkövesdről

       
www.napnyugat.hu