Sopronkövesd - A zöldszívű falu

Sopronkövesd községi Önkormányzat
9483 Sopronkövesd, Kossuth Lajos utca 77.
Tel: 06 99/536-000
E-mail: jegyzo@sopronkovesd.t-online.hu

enyugat.hu - Európa egyik nagy feladata vidéken tartani a fiatalokat (2021.10.04.)

A vidéki fiatalok jövője annak az európai uniós projektnek a témája, amiben hét ország kilenc partnerrel vesz részt. Magyarországot Sopronkövesd önkormányzata képviseli, s jó ötleteik is vannak az Európa-szerte problémákat okozó témában.

A fiatalok könnyebben boldogulnak a nagyvárosokban, a lakáshoz jutás, a továbbtanulás, a jobb fizetés, a nagyobb lehetőségek mind arra ösztönzik Európa fiataljait, hogy elhagyják a falvakat, a családi gazdaságokat. Hosszútávon ez rengeteg problémát rejt magában, kiüresednek a falvak, elnéptelenedik a vidék, átalakul a hagyományos mezőgazdaság... Az Európai Unió szeretné megállítani a negatív folyamatot, de hogy ezt megtehesse, előbb meg kell ismernie a fiatalok elvándorlásának pontos és összetett okait, motivációit. A gondok feltérképezésére és a lehetséges megoldások összegyűjtésére vállalkozik az az uniós projekt, aminek keretében öt helyszínen elemzik a problémákat a projektbe részt vevő partnerek. Az első két találkozót a pandémia miatt online lehetett csak megtartani, a szerbiai konferenciát viszont már személyes részvétellel rendezték meg a Fruska gorai nemzeti parkban. A magyar, azaz sopronkövesdi delegáció mellett horvátok, szerbek, olaszok, észak-macedónok, szlovének és észtek osztották meg tapasztalataikat arról, ők mit tesznek annak érdekében, hogy a fiatalok ne a nagyvárosokban keressék boldogulásukat, hanem vidéki szülőhelyükön. A szerbek és az észak-macedónok ugyan még nem tagjai az EU-nak, a probléma ugyanakkor náluk is élő, a felkészülésben pedig segíthetik őket a tapasztaltabbak.

A vidék megtartó erejének általános nehézségei csaknem egyformák az unióban és azon kívül is - derült ki az előadásokból. Szinte mindenhol a helyi vagy közeli munkalehetőségek hiánya okozza a fiatalok elvándorlását a kisebb településekről. Legalábbis ezt az okot találták a legnyomosóbbnak a konferencián részt vett partnerek. Ezen kívül az utazási nehézségeket, az infrastruktúra elmaradottságát, a szociális és intézményi háttér elégtelenségét, a kulturális élet hiányát sorolták a vidék hátrányaihoz.

Tovább a cikkhez: www.enyugat.hu/cikk/14706_europa_egyik_nagy_feladata_videken_tartani_a

 

Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése

Aktív-, és Ökoturisztikai fejlesztés Sopronkövesden a fenntartható turizmusfejlesztésért

Videók Sopronkövesdről

       
www.napnyugat.hu