Sopronkövesd - A zöldszívű falu

Sopronkövesd községi Önkormányzat
9483 Sopronkövesd, Kossuth Lajos utca 77.
Tel: 06 99/536-000
E-mail: jegyzo@sopronkovesd.t-online.hu

sopronmedia.hu - Ezt tanulták a Sopron környéki települések a járvány során (2020.05.16.)

A Sopron környéki települések polgármesterei elismerik, hogy nem volt könnyű átvészelni a koronavírus-járvány eddigi, nehezebb időszakát - de mint kiemelték: a lakosság összefogásának és együttműködésének köszönhetően rugalmasan át tudták verekedni magukat az akadályokon. Azt is megtudtuk, hogy az önkormányzatok a fejlesztésekből a nehéz helyzet ellenére sem szeretnének engedni!

Sopronkövesd - megnövekedett a lakosok részéről az igény a helyi termékek beszerzésére

- A koronavírus önkormányzatunkat, településünket is új helyzet elé állította – emelte ki Fülöp Zoltán, Sopronkövesd polgármestere. - Nem volt ennek a helyzetnek a megoldására mintánk, tapasztalatunk. Csak az öregek emlegették, hogy talán a háború idején volt ehhez hasonlóan bizonytalan minden, de az mégis más volt. A település közössége az eddigi tapasztalataink alapján jól vizsgázott. Értem ezen a közterületek használatának és üzletek működési rendjének példamutató betartását, az intézményeink módosított rendjéhez való alkalmazkodást. Nagy dilemma előtt álltunk húsvét előtt, hogy beindítsuk-e újra a termelői piacunkat. Az élet bennünket igazolt, jól döntöttünk. Megnövekedett a lakosok részéről az igény a helyben és főleg a helyi termékek beszerzésére. Jó volt látni, megtapasztalni, ahogy az életkorhoz kötődő kijárási korlátozásokat a piacunkon és az üzletekben is betartották. Nem kellett senkit hazaküldeni, de a maszk, és a kesztyű használata is gyorsan természetessé vált – fejtette ki.

A polgármester elmondta szerkesztőségünknek: mivel a kezdeti szakaszban a maszk országosan hiánycikk volt, a település óvodájának dolgozói, kihasználva a felesleges kapacitásukat, maszkok varrásába kezdtek, amit minden ház lakójának térítésmentesen felajánlott az önkormányzat - E mellett megoldott volt a szociális étkeztetés, annak házhoz szállítása, a rászorulók számára történő bevásárlás, receptkiváltás, csekkfeladás is egyebek mellett. Mindezt az óvoda koordinálta, az ott dolgozók telefonon várták a segítséget kérők jelzéseit. Látva lelkesedésüket sok önkéntes is csatlakozott hozzájuk, de tevékenységüket alapanyaggal, pénzzel is többen támogatták. Jó volt megtapasztalnom az egymásra figyelést, a másikkal törődést. És ez alulról indult, csak támogatólag kellett már melléjük állni, további segítséget nyújtani – részletezte.

Mint megtudtuk, a kényszerű leállás visszafogta a település civil szervezeteit az eredeti feladataik ellátásában, a közösségi élet szinte leállt, elmaradtak a rendezvények és túrák által biztosított közösségi élmények is. - Nem tudtuk fogadni elszármazottainkat, testvértelepülésink küldöttségeit sem, de több kint rekedt külföldi ingatlantulajdonosunkkal is tartottuk a kapcsolatot. Sajnos e héten már újra kellett gondolnunk költségvetésünket is. Így különösen bízok a fertőzési arányok további javulásában, a korábbi helyzet mielőbbi visszatérésében – osztotta meg velünk.

Forrás: www.sopronmedia.hu/cikkek/ezt-tanultak-a-sopron-kornyeki-telepulesek-a-jarvany-soran

 

Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése

Aktív-, és Ökoturisztikai fejlesztés Sopronkövesden a fenntartható turizmusfejlesztésért

Videók Sopronkövesdről

       
www.napnyugat.hu