Sopronkövesd - A zöldszívű falu

Sopronkövesd községi Önkormányzat
9483 Sopronkövesd, Kossuth Lajos utca 77.
Tel: 06 99/536-000
E-mail: jegyzo@sopronkovesd.t-online.hu

Széchényi-család vadászháza

A gróf Széchényi-uradalom vadászháza a kápolna közelében állt, az ún. „Kotecsban”, amely a kerti ház, házikó jelentésű angol ’cottage’ [ejtsd: katidzs] magyarosításából kapta nevét. Egy 1856 és 1859 közötti anyakönyvi bejegyzések, és egy 1866-ból származó feljegyzés már beszámol az „Ághegyen” lévő vadászlak létezéséről.

Az épület sorsát a II. világháború pecsételte meg: 1945 tavaszán kiégett, majd a háború utáni években lebontották. Földszintes épület volt, a feljegyzések szerint hat lakószobával, három konyhával és két irodahelyiséggel. Gazdasági épületek, gyümölcsöskert, jégverem, kocsimosó és tekepálya egyaránt tartozott hozzá.

Sétálj körbe, piszkáld meg az erdei avart, vékony betoncsíkot kell keresned. Ez volt hajdanán az a tekepálya, ahol az uraság jó pohár bor mellett a barátaival kikapcsolódott. Ha az a sejtésed, hogy az a beton oszlop szolgált nekik pohártartóként, bizony helyes a feltételezésed.

A rendelkezésre álló adatok alapján arra lehet következtetni, hogy a sopronkövesdi uradalom vadásza és főerdésze is lakott az épületben, de grófi vendégek elszállásolására is alkalmas volt. (A Széchényi családnak saját kastélya volt a község belterületén, a templom mellett, a mai Önkormányzati Hivatal telkén.)

A vadászházra az 1910-es években készült képeslapon kívül az ún. Széchényi-kút, a kocsimosó és a tekepálya maradványa emlékeztet. A Sopronmegyei naptár és címtár 1912-es kiadásában az alábbiakat olvashatjuk a szőlőhegyről és a Kotecsről: „Emlitésre méltó a község határában levő »Agghegy«, szép gyümölcsöseivel. Ezen hegység legszebb pontján fekszik a Cottage-vadászlak, melyről nagyszerü kilátás kinálkozik az egész Fertőtón át Pozsonyig”.

Kelemen Dávid kutatása alapján

 

Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése

Aktív-, és Ökoturisztikai fejlesztés Sopronkövesden a fenntartható turizmusfejlesztésért

Videók Sopronkövesdről

         
www.napnyugat.hu